22. 9. 2014

Toda Erika

Erika se narodila 17. srpna 1988 ve městě Kóbe v prefektuře Hjógo. Už od mala byla modelkou, ve třinácti letech se stala modelkou, která se specializuje především na časopisy, byla tzv. gravure idol  グラビアアイドル. Stala se velmi populární. Její kariéru herečky odstartovala role v seriálu Division 1 roku 2004. 

Amane Misa
Na začátku herecké kariéry se objevila v populárních seriálech jako Nobuta wo produce (2005) po boku Kamenašiho Kazuji, Jamašity Tomohisy a Horikity Maki nebo v Galcir (2006), kde si zahrála s úspěšným hercem Fudžiki Naohitem. Ovšem největším zvratem v její herecké kariéře byla filmová role z roku 2006 Amane Misy ve dvoudílném live action Zápisník smrtiZápisník smrti: Poslední jméno. Téhož roku ztvárnila vedlejší roli v seriálu Tatta hitocu no koi (Jenom ta jedna láska).

Roku 2007 se objevila v posledních dvou dílech velmi populárního seriálu Hana jori dango 2, kde se pokoušela Inoue Mao ukrást Macumoto Džuna. Získala také hlavní roli Kanzaki Nao v seriálu Liar Game, který byl úspěšný natolik, aby roku 2009 dostal druhou sérii a dokonce o rok později byl natočen film Liar Game: The Final Stage (Hra lhářů: Poslední kolo). Toho roku ztvárnila ještě tři hlavní role: ve druhé sérii příběhů Cubasa no oreta tenšitači, v seriálu Uši ni negai wo: Love & Farm a ve druhém díle speciálu Kiseki no dóbucuen (Zázračná Zoo).

Rok 2008 byl pro Eriku velmi úspěšným. Nejprve účinkovala v televizním speciálu Jukinodžó henge, poté si zahrála hlavní roli v seriálu z nemocničního prostředí Code Blue, který byl tak úspěšný, že následujícího roku byl natočen speciál a roku 2010 druhá série. Pokud se ještě vrátíme do roku 2008, Erika hrála v japonsko-tchajwanském filmu Tó ča po boku populárních tchajwanských herců Vic Zhoua a Zhang Jun Ming. Ovšem tou nejpodstatnější rolí byla ta Ariake Šizuny v seriálu Rjúsei no kizuna, za kterou Erika dostala tři různá ocenění.

Roku 2009 se z Eriky stala detektivka v seriálu BOSS – opět se seriálu dostalo pokračování, konkrétně roku 2011. Mimo jiné si také zahrála ve filmech Šizumanu Taijó, Goemon, Koikjokusei nebo v Amalfi: megami no hóšú.

Tóma Saja
Následujícího roku, jak již bylo zmiňováno, se objevila v pokračování Code Blue, Liar Game a Kiseki no dóbucuen. Objevila se také v jedné epizodě Unubore deka, kde se do ní zamiloval Nagase Tomoja. Ovšem nejzajímavější rolí roku 2010 byla detektivka Tóma Saja ze seriálu SPEC. Tu si pak zopakovala ještě v dalších pěti filmech – SPEC: šó (2012), Gekidžóhan SPEC: ten (2012), SPEC: rei (2013), SPEC: Closed - Zen no hen (2013) a SPEC: Closed - Kó no hen (2013).

Roku 2011 se z ní stala učitelka Uemura Nacumi, jejímž přítelem je Miura Haruma, v seriálu Taisecu na koto wa subete kimi ga ošietekureta (Ukázala jsi mi všechno to důležité). Objevila se také ve třech filmech – Andalusia: megami no hóšú, Dog x police: džunpaku no kizuna a Hankjú denša.

Aoto Džunko
Roku 2012 si opět střihla jednu z hlavních rolí v detektivním seriálu Kagi no kakatta heja (Zamčená místnost) a o dva roky později si roli Aoto Džunko zopakovala ve speciálu. Aby těch záhadných seriálů neměla dost, účinkovala i v seriálu (konkrétně v sedmém dílu), jehož každý díl byl natočen podle některé z novel spisovatele Higašina Keiga, a proto má přízračný název Higašino Keigo Mysteries.

Ani roku 2013 se nenudila, nejprve si zahrála v seriálu Šotenin Mičiru no Mi no uebaši, poté se již poněkolikáté opět setkala s Jamašitou Tomohisou v seriálu Summer Nude. Tento rok byl pro ni zřejmě rokem shledání, neboť si zahrála vedlejší roli i v seriálu Macudy Šóty Umi no ue no šinrjódžo, se kterým hrála již v Liar Game. Mimo jiné stihla natočit film Hana no kusari.

V roce 2014 prozatím natočila jen zmiňovaný speciál k seriálu Kagi no kakatta heja. Není to tak, že by nedostávala nabídky nebo si dala větší odpočinek od natáčení. Dokončila natáčení filmu Kakekomi onna to kakedaši otoko, který má premiéru v květnu následujícího roku. 

Momentálně se připravuje na natáčení filmu Jokokuhan, kde si opět střihne roli detektivky, která nahání Ikutu Tómu.

Jejími koníčky jsou kaligrafie (což mimo jiné předvedla i v seriálu a filmech SPEC), hraní na klavír, vaření a posilování v tělocvičně.

Objevila se také v několika hudebních klipech, například Fudžiki Naohita – Hey! Friends!, Nakašimi Miki – Orion nebo MAY – Sarai no kaze. Od roku 2001 vydala šest fotoknih a objevila se v několika reklamách.

Žádné komentáře:

Okomentovat