9. 10. 2014

Mladí a populární (2) – Nomura Šúhei a Higašide Masahiro

Ve druhém „vydání“ Mladých a populárních se zaměříme na herce Nomuru Šúheie a Higašideho Masahira. Ačkoliv nejsou stejně staří, ačkoliv ani nezačali v šoubyznysu ve stejném roce, jejich současná popularita v Japonsku je přibližně stejná.

Nomura Šúhei

Narodil se 11. listopadu 1993 v prefektuře Hjógo, konkrétně ve městě Kóbe. Umí čínsky, rád jezdí na skateboardu a snowboardu a dělá BMX. Byl jedním z „Týmu krasavců“ – jednalo se o finalisty celonárodního konkurzu agentury Amuse (pod kterou i dnes spadá) roku 2009. Na konkurz se přihlásilo přes 31 000 zájemců a byl to právě Šúhei, kdo ho vyhrál. Roku 2012 se pak konala Šou krasavců, ve které vystupoval společně s takovými herci, jako jsou například Kamiki Rjúnosuke, Sató Takeru nebo Miura Haruma.

Co se týče jeho lásky ke snowboardingu, v letech 2006-2007 vyhrál čtyři různé ceny právě za tuto disciplínu. Díky tomu se pak objevil jako host v seriálu Kobajakawa Nobuki no koi. Ale jeho debut přišel až o čtyři roky později v seriálu Šinsengumi: Peace maker. Toho roku se objevil ještě ve vedlejších rolích v dalších třech seriálech (například Hammer session!).

Roku 2011 stále nedostal hlavní roli – v seriálu Kókósei no restaurant (Restaurace středoškoláků) hrál nevýraznou postavu Nakamury Kóičiho a ani v jednom z třech filmů (například Tantei wa bar ni iru), ve kterých se toho roku objevil, nezazářil.

A ani roku 2012 mu nebyla přidělena žádná hlavní role, ale již se pomalu dostal do japonského diváckého povědomí. Zahrál si ve filmu Soup po boku zkušených herců, jako jsou Namase Kacuhisa a Koniši Manami, a objevil jako host v seriálech GTO a Perfect Blue. Mimo jiné získal vedlejší roli v asadoře Umečan sensei.

Rok 2013 pro něj byl z hereckého hlediska zajímavější, neboť dostal první hlavní roli a to ve filmu Danši kókósei no ničidžó a jednu z hlavnějších rolí v Enošima Prizm, kde ovšem většinu času byl spíše středem zájmu Fukuši Sóta, což je škoda, neboť si myslím, že Nomura Šúhei je z hereckého hlediska lepší. Středoškolskou uniformu neopustil ani v seriálu 35sai no kókósei, kde hrál Jukawu Osama. Tento rok se dostal i na prkna, která znamenají svět; zahrál si ve hře Onodera no otóto, Onodera no ane, která byla roku 2014 přenesena i na plátna.

Rok 2014 pro něj byl ovšem zlomovým. Nejprve si zahrál mladšího bratra Miury Harumy v seriálu Boku na ita džikan, kde již bylo patrné, že se pomalu zlepšuje (zřejmě za to mohla zkušenost z divadla), ale stále má jisté rezervy. V druhé polovině roku pak dostal příležitost si poprvé zahrát hlavní roli v seriálu, konkrétně ve Wakomotači. Zde opravdu předvedl, že v něm něco je, ale i tak byl poněkud zastíněn zkušenějšímu hereckými kolegy, především Micušimou Hikari a Emoto Tasukem (nemluvě o tom, že v seriálu hráli hlavní role i takové herecké kapacity jako Cumabuki Satoši a Eita). Toho roku si zahrál i ve třech filmech – Puzzle, Kudžira no ita nacu a Hibi Rock. A možná to bude právě Hibi Rock, který se stane pro jeho hereckou kariéru zlomovým. 

Na rok 2015 má prozatím naplánovaný film Ai wo cumu hito, kde sice opět zahraje vedlejší roli, ale po boku zkušených herců, od kterých by se mohl leccos naučit. Uvidíme, kam ho ještě vítr zanese, ale určitě má našlápnuto na slibnou kariéru.

Higašide Masahiro

Narodil se 1. února 1988 v Saitamě. Díky své výšce 189 centimetrů nejprve začínal jako model, dostal se na obálky módních časopisů, později do reklam (od roku 2007) a roku 2012 dostal první roli ve filmu a hned trefa do černého. Kirišima, bukacu jameruttejo byl v Japonsku velmi úspěšný film, který posbíral mnoho cen i nominací. Hrál v něm jednu z hlavních rolí, za níž vyhrál dvě ceny a na několik byl nominován. Tento úspěch raketově odstartoval jeho hereckou kariéru. Tentýž rok se objevil, sice vždy jako vedlejší postava, ve třech seriálech, namátkou třeba v Kekkon šinai.

Roku 2013 dostal jednu z hlavních rolí v povídkovém filmu Subete wa kimi ni aeta kara. Objevil se v osmi dílném live action xxxHOLic jako Dómeki Šizuka a zahrál si ve dvou asadorách. V Amačan ztvárnil Sugimota Tettu za mlada, nejednalo se o roli, která by mu vynesla popularitu, ačkoliv se objevil v Japonci tolik oblíbené asadoře. Naopak mnohem větší oblíbenost mu přinesla hlavní role v Gočisósan, kde hrál po boku Watanabe An (dcera Watanabeho Kena). Kolovaly o nich drby, že to spolu táhnou. To ovšem nic nemění na tom, že za svůj výkon v seriálu vyhrál ocenění. A s filmem Kirišima, bukacu jameruttejo patří k důležitým mezníkům jeho profesní kariéry.

O to bylo zajímavější, když následujícího roku hrál syna Watanabe Kena v seriálu Ojadži no senaka. Jistě nejen pro svou výšku a robustnost dostal hlavní roli v Crows Explode; jedná se v podstatě o třetí pokračování Vrán, Masahiro tak přebírá štafetu po Oguri Šunovi. Roku 2014 vychází v Japonsku velmi očekávaný sci-fi film natočený podle stejnojmenné mangy Kiseidžú. Vypadá to, že se někteří lidé rozhodli, že Masahirovi sluší středoškolská uniforma, a tak se objeví v hlavní roli Mabuči Kóa ve filmu Ao haru Ride.

Na rok 2015 je plánován druhý díl Kiseidžú a pokračování filmů Išii Takašiho Gonin z devadesátých let – Gonin saga, kde Masahiro hraje hlavní roli. Nejen rostoucí popularitu, ale i um dokazuje obsazení do jedné z důležitějších rolí v taize Hana moju.


Nomura Šúhei stoupá pomalu, ale jistě – od téměř neznámého sportovce se z něj stal velmi nadaný mladý herec, který má to nejlepší před sebou, troufám si tvrdit. Naproti tomu Higašide Masahiro měl velké štěstí na debutové dílo, díky kterému nestoupal po hereckém žebříčku pomalu vzhůru jako Šúhei, ale vyjel výtahem do vyšších pater. Na vrcholu není, postup vzhůru zpomalil, ale vzhledem k tomu, co ho čeká roku 2015, nelze očekávat, že se jen tak ztratí z dohledu.

Žádné komentáře:

Okomentovat