17. 11. 2014

TOP 20 – Nejlepší japonské seriály: Aoi honó

Měli jsme teď za sebou pár dramat, a tak je na čase na nějakou komedii a hned z prostředí vysoké školy.

Seriál je založený na stejnojmenné manze od Šimamota Kazuhika, který ji zase napsal na základě svých vzpomínek na vysokoškolský život, kde se setkal s lidmi, díky kterým vznikla třetí generace otaku v Japonsku.

Seriál by vysílán od 18. července do 27. září 2014 každou sobotu v 00:12 (tedy hned po páteční půlnoci) a má 11 dílů po necelých 30 minutách.

O čem je?
Na začátku 80. let minulého století začne Homura Mojuru studovat na Ósacké universitě na fakultě umění a chce se stát kreslířem mangy. Má nezdolné sebevědomí a věří tomu, že vše, co vytvoří je geniální. Kromě mangy ho ovšem zajímá i obor animace a říká si, že by klidně mohl uspět i v něm, jenomže ve škole narazí na opravdového génia Anno Hideakiho, ze kterého si okamžitě udělá největšího rivala. Otázkou ovšem je – uspěje v něčem? V kreslení mangy? Animaci? Nebo si snad najde přítelkyni?!

Hrají: Jagira Júja jako Homura Mojuru, Jasuda Ken jako Anno Hideaki (tvůrce proslulého Evangelionu!), Nakamura Tomoja jako Akai Takami, Muro Cujoši jako Jamaga Hirojuki, Jamamoto Mizuki jako Morinaga Tonko, Hamada Gaku jako Okada Toširó a další.

Opening Áda, kóda, sóda měla na starosti ósacká kapela Ulfulus (velmi povedený) a ending Aoi hoši nazpívala zpěvačka Šibasaki Kó.

Jagira Júja byl nominován na 82. ročníku cen akademie pro televizní seriály v kategorii nejlepší herec. Průměrná sledovanost byla 2,1 %, což není na dobu, ve které se to vysílalo, zase tak špatné. V mnoha dílech se dočkáme různých cameo osobností z anime či manga světa – například i samotný tvůrce předlohy pan Šimamoto se tam mihne v malé roli prodavače.

Proč to vidět?
Pokud se zajímáte a znáte tvůrce anime a mangy z konce 70. a začátku 80. let, tohle vás prostě dostane. Hlavní hrdina je sice s prominutím debil, ale to absolutně neubírá na atraktivnosti celého příběhu, ve kterém je tolik odkazů na tehdejší popkulturu, že jeden nestačí valit bulvy. Navíc potkáváme takových osobností, že srdce otaku může jen zaplakat radostí. Nemluvě o tom, že k tomu hraje snad nejlepší opening, se kterým jsem se u hraných seriálů setkala. A u endingu vždy divák dostane ještě bonusové informace. Užila jsem si to se všemi těmi přehnanými gesty, proslovy hodných anime postaviček i rozličnými charaktery.

Předchozí: Yankee bokó ni kaeru
Další: Hanzawa Naoki

Žádné komentáře:

Okomentovat