10. 11. 2014

TOP 20 – Nejlepší japonské seriály: SPEC

Jsme přesně v polovině a já si tak říkám, že to chce něco… nadpřirozeného.

Jedná se o pokračování seriálu Keizoku z roku 1999, ačkoliv se tam žádné nadpřirozené schopnosti neřešily, již padlo pár náznaků (hlavně ve filmu, který na sérii navazoval). Jenom jedna jediná postava se vyskytuje v obou sériích a to šéf Nonomura Kótaró (možná můžeme počítat i Mijabi…). Není nutné předchozí sérii znát, ačkoliv je to poměrně zajímavá detektivka.

Seriál má 10 dílů po 54 minutách a byl vysílán od 8. října do 17. prosince 2010 každý pátek v deset večer. Seriálu byl roku 2013 natočen prequel (který doporučuji zhlédnout až po seriálu, ačkoliv se zaobírá dějem před ním, neboť se v něm vyskytují závažné spoilery) a navazují na něj dva filmy z roku 2012 a další dva z roku 2013.

O čem to je?
Při jednom zásahu speciálních jednotek, kdy se kolega a přítel Sebumiho Takera zachoval nepochopitelně a skončil s kulkami v hrudníku, je Sebumi přeřazen na Oddělení nevyřešených případů. Tady se potkává s novým nadřízeným Nonomurou Kótaróem a detektivkou Tómou Sajou. Ta je excentrickým géniem, milujícím gjózu s česnekem. Společně řeší případy, které jiné oddělení nevyřešilo nebo vyřešit nechce. Všechny případy však mají něco společného – nadpřirozené schopnosti jakéhokoliv zúčastněného.

V hlavních rolích: Toda Erika jako Tóma Saja, Kase Rjó jako Sebumi Takeru, Rjú Raita jako Nonomura Kótaró a Kamiki Rjúnosuke jako Ninomae Džúiči.
Seriál je plný rozličných postav, a tak ještě zmíním Arimuru Asumi jako Masaki Mijabi (mladá policistka, se kterou Nonomura udržuje vztah), Tanaka Tecuši jako Reizei Tošiaki (umí předpovídat budoucnost), Širota Jú jako Čii Satoši (přítel Saji), Šiina Kippei jako Cuda Sukehiro (přítel? nepřítel?) a spoust dalších.

Ačkoliv seriál neměl moc vysokou sledovanost – ta průměrná byla 10,54 %, dostal se do širokého podvědomí japonské společnosti, a proto bylo natočeno tolik pokračování, z čehož tři filmy šly do kin. A dokonce roku 2012 začala vycházet manga a byla vytvořena počítačová hra.

Na 67. ročníku předávání cen akademie pro televizní seriály získala Toda Erika cenu za nejlepší herečku v hlavní roli, Nišiogi Jumie získala cenu za nejlepší scénář a cenu za nejlepšího režiséra získali tři páni, kteří seriál režírovali: Cucumi Jukihiko, Imai Nacuki a Kaneko Fuminori. O ústřední píseň THE RICECOOKERS se postaral NAMIno YUKUSAKI.

Mnoho odkazů na SPEC můžeme nalézt v dalším japonském detektivním seriálu ATARU (například v pozadí se mihnou postavy, které vypadají přesně jako Saja a Sebumi). Na oplátku ve speciálu Spec: rei zase Saja imituje to, co dělá Ataru rukou, během jednoho vyšetřování.

Vzhledem k povaze Tómy Saji herečka Toda Eriko během natáčení neměla na sobě žádný make-up. Herec Kase Rjó si zase kvůli roli Sebumiho musel ostříhat vlasy na velmi krátko. První scéna, která byla natočena, se odehrává v hotelu Kisarazu v prefektuře Čiba, kde můžeme vidět Sebumiho, jak drží záhadný papírový sáček a varuje Saju, která za sebou táhne kufr na místo činu.

Proč to vidět?
Už jen to, že se jedná o seriál japonské výroby a všechno nadpřirozeno, které v seriálu je, nepůsobí vůbec lacině, je prostě spousta bodů navíc. Jenomže přidejte si k tomu skvělé herecké výkony a to nejen hlavních představitelů, ale v podstatě všech účinkujících (není proto divu, že dostali ocenění všichni režiséři, když ukočírovali takové množství herců), a nesmíme zapomenout na zajímavý mysteriózní příběh. Hlavní linka příběhu je tak temná, že si to Japonci, jak jsou zvyklí, prosvětlují humorem, který je ryze japonský, a proto nemusí sednout každému, přesto si to bez něj nedokážu představit. Navíc seriál dokáže jak překvapit, tak i velmi zaujmout – přece jenom řešíte nadpřirozeno, ale zároveň i motivy lidí, proč co udělali. Saja, jako správný japonský detektiv, má tu svoji stereotypní chvíli, kdy si musí udělat svůj rituálek, aby po něm mohla přesně odhalit pachatele. Jenomže tady to vůbec není na škodu – naopak jsem se pokaždé těšila, až Saja ty papíry roztrhá a vyhodí do vzduchu; vypadalo to vždycky pěkně efektivně. Sice jsem o skvělých hereckých výkonech už mluvila, ale nedá mi to, musím vyzdvihnout Kamikiho; jeho Ninomae byl naprosto úchvatný!

Předchozí: Hero
Další: Code Blue

Žádné komentáře:

Okomentovat