19. 1. 2015

Struny Japonska – přijďte si poslechnout koto

Naoko Kikuči byla opět pozvána k nám do České republiky, konkrétně do Prahy, aby nám předvedla své umění – hru na koto. Workshop a recitál se odehrají 14. února 2015 v Atriu na Žižkově od osmi hodin večer. 

Pokud vás nezajímá jen poslech, ale chtěli byste se také naučit sami na koto hrát, máte výjimečnou příležitost, neboť právě paní Naoko Kikuči bude ve dnech 13.-15. února mít lekce, které mají být velmi intenzivní. Je to jak pro začátečníky, tak i pro pokročilé. Podle všeho by se lekce v budoucnu měly opakovat. Koto i trsátko cume jsou k zapůjčení. Jedna hodina stojí 750 korun a dvě pak 1250 – a to mi věřte, drahé to opravdu není. Kamarád v Japonsku si platí lekce šamisenu (další strunný nástroj) a platí několikanásobně tolik.

Více informací zde.

Co je to koto? (琴)
Jedná se třináctistrunný hudební nástroj, jakási citera, a v Japonsku na něj začalo hrát přibližně na přelomu 6. a 7. století (používalo se například při vystoupeních sarugaku); je to tedy tradiční hudební nástroj. Do Japonska přišel z Číny, kde používali obdobný nástroj guženg (ten má ovšem obvykle 21 strun). Koto se v dnešní době nepoužívá jen pro tradiční hudbu, ale osvěžuje i pop či jazz.

Žádné komentáře:

Okomentovat