10. 2. 2017

Zimní seriálová sezóna 2017 – na co se těšit?

Tentokrát mimořádně jsem se podívala na první díly (pokud se líbilo, pokračovala jsem dalšími) mnoha seriálů, které momentálně vychází. Díky tomu jsem některé seriály vyřadila ze seznamu a některé naopak zařadila. I přesto to nebude moc dlouhý seznam, ačkoliv tvorba tohoto článku zabrala poměrně dost času. Takže co zajímavého se v zimní sezóně objevilo? Seznam je uspořádán abecedně, nikoliv podle preferencí. Ale téměř všechny seriály se zaměřují na mezilidské vztahy a jejich vznik a formování.

Jako začínající chirurg byl doktor Okita Kazuaki poslán do Spojených států, aby zde dostal možnost vypilovat své schopnosti. Jenomže za tímto odjezdem stojí jeho přítel Dandžó Masao, který měl zálusk na dceru ředitele nemocnice Mifuju, jež měla tenkrát oči jen pro Okitu. Po deseti letech se vrací zpět do Japonska, jen aby provedl náročnou operaci Mifujuina otce. Zde se opět setkává s Mifuju a Masaem, kteří jsou manželé a mají spolu dceru. Pro Okitu, zvyklého na americké nemocniční prostředí, je japonská byrokracie nesnesitelná a nemůže se dočkat, až se zase vrátí, jenomže…

Hrají: Kimura Takuja, Takeuči Júko, Asano Tadanobu, Kimura Fumino, Macujama Ken-iči, Emoto Akira, Nanao, Tanaka Min, Oikawa Micuhiro a další.

Proč to vidět? Obsazení, obsazení a ještě jednou obsazení! Jakmile jsem zjistila, kdo v seriálu hraje, hned jsem ho chtěla vidět, přestože je mi asijské nemocniční politikaření proti srsti. Mám ráda to, kde lidé zachraňují, ne kde kujou pikle a brousí nože, aby se s nimi dobře bodalo do zad. Naštěstí toho tu není zase tolik, nebo to alespoň tolik nezasahuje do běhu. Je to v podstatě hodně o lidech, kteří se na chodu nemocnice podílejí a jejich osobních vazbách. KimuTaku jako vždy sympaťák, Takuči Júko jako naivka, ale asi nejvíc emočně rozpolcenou postavu hraje Asano Tadanobu, že jsem zvědavá, jak se to s nimi vyvrbí. Zatím sázím na to, že pan doktor Okita se vrátí zpět do USA a rodinné vztahy se o něco vyjasní.


Hokusai to meši saereba

Stydlivá Jamada Ajako se stala vysokoškolačkou a začala bydlet sama. Necítí se ovšem tak osamoceně, protože má plyšáka Hokusaie, se kterým mluví a vysvětluje mu přípravu levných jídel (tvrdý život vysokoškoláka!) a on ji za odměnu peskuje. Ajako totiž strašně miluje vaření a je v tom tak dobrá, že i z levných surovin, ze kterých na první pohled nejde vytvořit něco obstojného, uvaří či připraví výborný pokrm.

Hrají: Kamiširaiši Mone, Ikeda Elaiza, Maeda Góki, Saitó Juki a další.

Proč to vidět? Jeden díl má necelých třicet minut, takže tenhle seriál ze zvláštního života Ajako ubíhá svižně. Jedná se opět o krátký seriál ze života okořeněný vařením (tentokrát ze zbytků a levných surovin) s roztomilou hlavní hrdinkou, jejíž představitelka se vyloženě hodí na podivnou a uzavřenou Japonku. Seriál tak akorát na sledování při večeři nebo před spaním.



Jamada Takajuki no Cannes eigasai

Herec Jamada Takajuki prozradí režisérovi Jamašitovi Nobuhirovi, že by hrozně rád vyhrál prestižní ocenění z Cannes. Jamašitu to nadchne a ti dva spolu okamžitě začnou rozmýšlet nad filmem, který by to dokázal. Vymyslí snímek o vražedné stopařce a hned na něm začnou pracovat a do příprav zatahovat další přátelé ze šoubyznysu, jako je třeba producent dokumentů Macue Tecuaki. Poté, co obsadí hlavní hrdinku, se vydají na univerzitu Japonského filmu, kde zjistí spoustu zajímavostí ohledně filmového festivalu v Cannes. Ale dokáží si splnit sen?!

Hrají: Jamada Takajuki, Jamašita Nobuhiro, Ašida Mana, Muro Cujoši, Tengan Daisuke, Jasuoka Takaharu, Jatabe Jošihiko a další.

Proč to vidět? Vždyť to je úplně geniální! Jamada chtěl natočit dokument o Cannes, a tak to udělal zábavnou formou. Do role vražedkyně je obsazena malá Ašida Mana. V seriálu uvidíme spoustu japonských režisérů. Podle mě to bude velmi zajímavý vhled do šoubyznysu okořeněný Jamadovým kouzlem. Jen je škoda, že k tomu nikdo neudělal ani anglické titulky... snad někdy.


Kirawareru júki

Andó Ranko není u policie zrovna oblíbená. Dělá si, co chce, dovoluje si nesouhlasit a ani během vyšetřování s sebou nenosí mobil! No to je prostě vrchol! Ranko se tedy nechová, jak by všichni očekávali, a proto jsou z ní nervózní. Není tedy divu, že s ní žádný z partnerů moc dlouho nevydrží. Aojama Tošio byl nově přiřazen na její oddělení a má pracovat právě s Ranko. Jejich nadřízený ho k ním v podstatě přiřadil, aby Tošio byl tím mobilem, který Ranko vždy nechává na pracovním stole. Tošio stejně jako všichni ostatní nejprve nedokáže svou nadřízenou vystát a má problémy s ní vycházet, ale postupem času si k ní třeba cestu najde.

Hrají: Karina, Katóp Šigeaki, Masu Takeši, Šiina Kippei, Tocugi Šigejuki, Marujama Tomomi, Sakurada Dóri, Iitojo Marie, Sagara Icuki, Džudai Satoši a další.

Proč to vidět? Z popisku ani z prvního dílu to nevypadá, že by seriál aspiroval na klenot sezóny, ale přesto je to podívaná, která je odpočinková a nudit se u ní nebudete. Opět tu máme tradiční schéma, kdy hlavní hrdina/hrdinka je v něčem zvláštní, a proto je vlastně tak dobrý/á v tom, co dělá. Tentokrát je to hrdinka, která se nebojí být nenáviděna. Má tu kuráž na to, že se chová, jak se jí zlíbí a je jí jedno, že se to ostatním nelíbí. Nemá tedy žádné nadpřirozené schopnosti. Dokonce ani není nijak moc zvláštní (alespoň na západní poměry) a možná proto mi to přišlo jako osvěžující – tedy že není úplná exotka. Navíc první díl ukazuje, že je rozehraná ještě jedna hra v pozadí, tak jsem zvědavá, co se z ní vyklube.


Rakuen

Došlo k požáru bytu, ve kterém bydleli manželé Dósakiovi. Ti se přiznali, že před šestnácti lety zabili dceru a ukryli ji pod podlahu domu. Manžel se k tomu přiznal ještě hned na místě požáru. Proč zrovna v tu chvíli? Mezitím se novinářka Maehata Šigeto snaží zjistit, zda má malý chlapec nadpřirozené schopnosti a umí číst vzpomínky či snad se setkal s někým, kdo věděl o zločinu manželů Dósakiových, neboť ještě předtím, než došlo k požáru a přiznání manželů, chlapec nakreslil obrázek právě o pohřbené dceři. Když se setkal s Maehatou, nakreslil zase obrázek z její minulosti, kdy byla zapletena do vyšetřování vraždy. Náhoda? Postupem času se vynořují další otázky a Maehata se na ně snaží odpovědět; nic ovšem není takové, jaké se zdá být…

Lehce navazuje na speciál Mohóhan, ale herci nejsou stejní, jen se děj speciálu odehrává před seriálem, ale není zase tolik nutné ho vidět.

Hrají: Nakama Jukie, Kuroki Hitomi, Kaho, Kobajaši Kaoru, Nišida Naomi, Kaneko Nobuaki, Kómoto Masahiro, Ošinari Šúgo a další.

Proč to vidět? Nejprve jsem neměla vůbec zájem seriál vidět, nepřišel mi zajímavý, ale když už jsem si pouštěla všechno možné ze zimní sezóny, pustila jsem si o toto. A světe div se, ono to vůbec nebylo špatné. Je to poměrně pochmurné a drží to diváka v lehkém napětí, aby se chtěl dívat na další díly, zároveň není tak drastické, aby si po skončení dílu trhal vlasy, protože další díl ještě nevyšel. Je to záhadné, herci a hlavně herečky předvádějí, že umí velmi dobře hrát (především Kaho) a i když není vidět na konec tunelu, dává to všechno smysl. Jsem moc zvědavá, jak se tahle záhada rozmotá. Je to spíše ponurý seriál, neřekla bych, že by se u toho dalo zrovna příjemný způsobem odpočívat, protože ukazuje i znepokojivé scény a nebojí se zabíjet děti.


Rental no koi

Jamada Kósuke by hrozně rád přítelkyni, ale zřejmě není moc randící typ. Navíc je to vysokoškolák, takže ani na peníze by potencionální přítelkyni neutáhl. Ačkoliv má tedy kamarádku, která má o něj očividný zájem, úplně její snahy přehlíží. Jednoho dne ho ovšem zastaví postarší pán a nabídne mu, že si může přítelkyni na nějakou dobu pronajmout. To Kósukeho velmi zaujme a hned to běží provést. Jenomže Remi, jeho pronajatá přítelkyně, je tak dokonalá, že s ní chce trávit víc času než jen dvě zaplacené hodiny, Kósuke se totiž bláznivě zamiloval…

Hrají: Góriki Ajame, Taiga, Kišii Jukino, Kentaró, Hara Mikie, Nukumizu Jóiči, Kijohara Šó, Nobue Jú, Kaneda Ajana a další.

Proč to vidět? Jestliže chcete lehce bláznivou oddechovku, myslím si, že Rental no koi by to mohl splnit. Navíc tu uvidíme Góriki Ajame v různých převlečcích a rolích, tedy podle preference muže, který si ji objedná. A ještě k tomu má její postava Remi temnou? tajemnou? minulost, což poslouží jako malé okořenění k šaškárnám, které divák za jeden díl zhlédne.


Tocuzen desuga, ašita kekkon šimasu

Takanaši Asuka má narozeniny a její přítel, se kterým je již pět let, ji vzal na místo, kde se dali dohromady. Očekává tedy, že ji požádá o ruku, což je jejím velkým snem. Jenomže opak je pravdou – přichází rozchod a Asuka je z toho velmi zničená. Následně na svatbě známých potkává mladého moderátora Nanami Rjúe, jehož smýšlení o svatbě je úplně jiné než to Asučino. Přestože mezi nimi dojde k několika neshodám, které ovšem dokáží poměrně rychle napravit, jejich základní náhled na vztahy je odlišný a nedokáží se na něm shodnout. Přesto tihle dva spolu začnou randit a určitě to nebude snadná cesta…

Hrají: Nišiuči Marija, Jamamura Rjúta, Sawamura Ikki, Jamazaki Ikusaburo, Nakamura Anne, Sugimoto Tetta, Jamaga Kotoko, Kagimoto Akira, Kató Rjó, Kišii Jukino, Hajama Šóno a další.

Proč to vidět? Po prvním díle to vypadá na svěží romanťárnu. Vychází sice ze stereotypních základů, ale pracuje se s nimi velmi dobře a uvěřitelně. Nemluvě o tom, že Nišiuči Marija zlepšila své hraní a divák s ní dokáže soucítit, třeba když je smutná. Vše se jí dá uvěřit. Navíc se kolem ní potulují zajímavé charaktery, takže si myslím, že seriál rozhodně nebude zklamáním. Již v prvním díle se velmi dobře rozdají karty a rozehrají vztahy, až z toho mám vysoká očekávání.


Tókjó tarareba musume

Kamata Rinko, Jamakawa Kaori a Torii Kojuki jsou kamarádky, kterým je kolem třicítky. Jsou samy, nedaří se jim v práci zrovna tak, jak by si to představovaly, chodí se opíjet do hospůdky otce Kojuki, stěžují si na život a jsou samé co by kdyby. Když se něco nepovede, svolají směn a skončí u piva. Při jednom takovém opileckém stěžování je vyslechne mladík, kterým jim od srdce řekne, co si o nich myslí, což všechny tři zaskočí. Mladíkova slova jim nedají spát, především Rinko, a rozhodnou se své životy změnit, jenomže brzy zjišťují, že to tak snadné nebude. Jaký je život tří nerozumných žen, které se snaží najít své místo?

Hrají: Jošitaka Juriko, Eikura Nana, Óšima Júko, Suzuki Rjóhei, Sakaguči Kentaró, Hiraoka Júta, Išikawa Ren, Kaneda Akio, Tanaka Kei a další.

Proč to vidět? Přestože mě děj seriálu moc nezaujal, zamilovala jsem se do obsazení. Přesto jsem dost váhala, zda si to pustit, ale v rámci výzkumu jsem se do toho dala a nakonec to nebylo tak hrozné. Ano, slečny ze začátku mají jen hubu plnou keců a skutek utek, ale postupem první epizody se to někam dostává a začíná se vyjasňovat, jak by mohl seriál vypadat a tahle představa nebyla špatná. Herecké obsazení to má velmi slušné, a tak se nebojím, že by to dopadlo příliš špatně. Po prvním díle to nakonec vypadá na zajímavou vztahovku, přestože se neukázali ještě všichni mužští. Uvidíme, jak se slečny budou potýkat se všemi potížemi, které je čekají.


Quartet

Náhodou, opravdu náhodou?, se setkají čtyři lidé, čtyři hudebníci. Dva muži a dvě ženy. Přestože se vůbec neznají, rozhodnou se společně vytvořit kvarteto a hrát, kde se dá, a tak si vydělat nějaké peníze. Nastěhují se tak do společného domku v Karuizawě, aby se jim mimo jiného i dobře zkoušelo. Přestože spolu tak nějak vychází, není to je fasáda? Co se skrývá za usměvavými obličeji? S jakým důvodem se každý do kvarteta přidal?

Hrají: Micušima Hikari, Macu Takako, Takahata Issei, Macuda Rjóhei, Jošioka Rio, Tomizawa Takeši, Jagi Akiko, Motai Masako, Kikuši Akiko a další.

Proč to vidět? Kromě skvělého obsazení kvarteta a klasické hudby seriál diváka přivítá ve zdánlivě normálním světě, jenomže postupem času se zjišťuje že to není jen obyčejná vztahovka o tom, kterak se mezi čtyřmi cizinci vytvořilo nějaké pouto, ale je to i záhada, protože každý z těch čtyř si nese tajemnou minulost. Každý má očividně nějaké své poslání. Přestože ze začátku se nám nějaká ta záhada objasní u dvou postav, nemusí to být konec tajemstvím. Quartet je zajímavý a nápaditý, v pěkném prostředí Karuizawy. A hlavně má skvělý ending!


Kromě výše zmíněných jsem také nakoukla, jak vypadají následovné seriály. Šikaku tantei higuraši tabito: nezaujalo, sice to má zajímavé obsazení, ale přijde mi to jako slabý podprůměr. Opět tu má někdo nadpřirozenou schopnost a temnou a tragickou minulost. Zase je tu naivní postava, taková ta milá naivka, kterou mám akorát tak chuť nafackovat. Naštěstí aspoň ten Hamada Gaku se dal sledovat, ale to prostě nestačí.

Dansui: skoro by se tomu dalo říkat hrané Free. Je to stejně teplý, možná dokonce teplejší. A kluci tedy hodně plavou. A je jich hodně. A je to absolutně o ničem. Ale jestli rádi sledujete japonské chlapce v plavkách, jak plavou... vynechat byste neměli.

Daibinbó: Itó Acuši zase hraje takovou tu nadšenou postavu, co všechny kolem sebe povzbuzuje, prostě další seriál, kde bude řvát ganbatte/ganbarimasu (jako např. v Denša otoko, Biri gjaru či v Team batista no eikó). Vypadá pořád stejně, jako by nestárl, mluví pořád stejně. On je to takový roztomilý trumbera, že mu komické postavy sednou, ale řekla bych, že v závorce zmíněná díla budou zajímavější. Pak tam je také svobodná matka v podání Kojuki, její dva parchantíci, krach společnosti... a vlastně taková zvláštní směsice, která nedokázala vůbec zaujmout.

Gekokudžó džuken: je klasický rodinný seriál. Taťka v podání Abe Sadaa je typický nadšený Japonec, který do všeho jde s vervou a snaží se být nejlepší jak v práci, tak doma. Svou rodinu miluje, a tak není nic, co by pro ni neudělal. Třeba se i s dcerou učil, aby měla co nejlepší skóre a dostala se na prestižní čúgaku, tedy druhý stupeň základní školy. Seriál bez zajímavých hereckých výkonů plný snažení. Když se budeš snažit, když do toho dáš všechno, není nic, co bys nezvládnul!

No a Kuzu no honkai je vzdala, aniž bych se podívala. V předloze spolu postavy hodně spí, tak se někdo podívejte na hraný seriál a dejte mi vědět, jestli je to tak i v něm. To by mě vážně u středoškoláků zajímalo... Díl má necelou půl hodinku, tak třeba to rychle utíká, ale předloha je tak strašná, že vůbec nemám chuť se pouštět do hrané verze.

A abych nemluvila jen o hraných seriálech, koukám se na druhou sérii Ao no exorcist a líbí se mi to. A to docela dost. Víc jak série první. Takže spokojenost.

A na co koukáte vy? Zaujalo vás něco v seznamu?

Žádné komentáře:

Okomentovat